0-2 yaş bebek gelişimi dikkat edilmesi gereken kurallar
Çocukların ruhen, bedenen, zihnen sağlıklı olabilmeleri için ilk aylardaki bakım ilgi ve hoşgörü çok önemlidir. Bu dönemde anne babaların dikkat etmesi gereken önemli kurallar vardır, gelin birlikte bu kurallara göz atalım.
Doğru bebek bakımı konusunda bilinçlenin
Bebeğiniz doğmadan, bir de ilk bebeğiniz ise, doğru bebek bakımı konusunu mutlaka öğrenmelisiniz, bebek bakımı zor, stresli, bir o kadar da mutluluk verici bir olaydır.
Her bebek kendi fıtratıyla doğar, ancak anne babadan aldığı sevgi dolu bir eğitim, onun geleceğini sağlıklı ve hayatı her yönüyle kavrayan bir birey olarak geçirmesini sağlar.
Bebeğinize her zaman sevgi ve hoşgörü çerçevesinde yaklaşmalısınız, öğrenirken birçok yanlışlar yapacaktır, bu yanlışlara bağırarak değil, sevgi dolu tepkiler vermelisiniz.
İlk olarak sadece anne sütüyle beslenmesini sağlayın
Anne sütüne altı ay devam edin, ek gıdaya geçişten sonra sütünüz olmasa da iki yaşına kadar emzirin, bu çocuk ve anne ilişkisinde, bebeğin psikolojik gelişiminde oldukça önemlidir.0 1 yaş arası bebek gelişimi yazımızada göz atmanızı öneririm.
Başkasının bebeğiyle kıyaslama yapmayın
Her bebek farklı gelişir, bazıları yürümeye ve konuşmaya çok erken başlar, bazıları ise geç, herhangi bir sağlık sorunu yoksa bebeğinizin gelişimini başkalarıyla kıyaslamayın.
0 2 yaş arası bebek gelişimi yatağına ilk yıl yorgan koymayın
Bebekler ilk bir yıl yorgana, ikinci yıla kadar da yastığa ihtiyaç duymazlar, bebek yatağı ful ortopedik, nevresim takımları pamuklu olmalıdır. Bebeğin üzerine örteceğiniz battaniye, ayağıyla iteklediğinde açılabilecek türden olmalıdır.
İlk yürüyüşleri çıplak ayakla olsun
Bebekler yürümeye başlarken, özellikle evde çorap dahi giydirmeyin, bırakın çıplak ayakla yürüyerek ayak kaslarını güçlendirsin. Ayakkabı seçerken de yumuşak ayakkabılar tercih edin.
0 2 yaş arası bebek gelişimi
Banyosunu akşam yaptırın
Bebeğinizin banyosunu karnı yarı açken ve akşam yaptırın, banyodan sonra doyurup uyutursanız dünyanın en rahat uykusunu uyur.
Ek gıdaya geçişte dikkatli olun
İki günde bir yeni bir ek besin tattırın, ve alerji yapıp yapmadığını kontrol edin. Özellikle patlıcan, domates, yumurta sarısı, çilek yedirirken dikkat edin.
Yemekte ısrarcı olmayın
Bebeğinizin yemeğine,yemek saatine siz karar verebilirsiniz, ancak ne kadar yiyeceğine bebek karar vermelidir, yemeyi reddederse ısrarcı olmayın, hele dikkatini televizyona vererek asla yedirmeyin, ilerde obezite ile mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz.
Bebeğinizi başınızdan savmayın
Uygun oyuncak seçimi yapın ve onunla oynayın, keyfi işleriniz için bebeği televizyon karşısına oturtup, gözlerini kırpmadan, saatlerce televizyon izlemesine izin vermeyin.
Bebeğiniz her ağladığında onu anne kokusuyla buluşturmak için kucağınıza alın, kucağa alışır diye korkmayın, unutmayın ki bu dünyada onu, sizin kadar sevgi dolu kucaklayabilecek bir başkası yok.
Bir önceki yazımız olan Global approach başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Bir Yorum